Despre glume ca test

Gânduri de dimineață.
Gluma constituie un bun test la vulnerabilitatea persoanei. Ele se pretează interpretărilor multiple, ca și petele Rorshah. Una și aceeași glumă poate prilejui la diferite persoane diferite reacții venite din diferite înțelegeri. Persoana integră ca reacție la o glumă zâmbește sau râde. Dacă gluma e prea sărată sau inoportună ea se face că nu a auzit și nu o ia în seamă. Aceasta e persoana sănătoasă. Persoana vulnerabilă e cea care înțelege gluma ca un atac la demnitatea ei, ca o ofensă și răspunde prin supărare, învinuiri. Omul a glumit pentru că a avut poftă de a râde puțin, dar sensul glumei lui a fost distorsionat. Percepție pusă pe exagerare, sensibilitate ridicată la cuvinte în adresa proprie.
Gluma e un enunț, o frază prin care se ia în râs pe cineva, a glumi e a ridiculariza, hilariza.
Sunt două feluri de glume: glume binevoitoare ca o degajare a spiritului vesel și glume răutăcioase venite din răutate. Primele au drept miză crearea bunei dispoziții sau menținerea ei, a doua de a răni
Problema e de a le distinge.
Persoanele vulnerabile iau drept glumă răutăcioasă una nevinovată, binevoitoare. Supărarea sau reacția de apărare e indicatorul vulnerabilității.

One Comment

  1. Am avut în viața mea un caz când am făcut o glumă, cred eu binevoitoare, pe seama cuiva și persoana dată s-a supărat rău de tot și n-a mai vorbit cu mine o perioadă foarte lungă. Acum înțeleg că era vulnerabilă :).

    Like

    Reply

Leave a comment